top of page
Search

Feiten en cijfers

Het leven op en rond de molen van Boechout

De molen heeft sinds oktober 2003 meer dan 900.000 toeren gedraaid. 


Er wordt hoofdzakelijk veevoeder gemalen, maar de vraag naar bakkersmeel wordt alsmaar groter zodat reeds 1/4 van de tijd ook bakkersgemaal wordt verwerkt. 


Vooral mensen die thuis zelf brood bakken hebben de smaak van op stenen gemalen meel terug ontdekt. Zo wordt de kwaliteit van ons tarwe-, spelt- en roggemeel erg geapprecieerd. 


Bij windsterkte van 3 à 4 beaufort kan er 100 kilo bakkersgemaal of 200 kilo veevoeder per uur gemalen kan worden.


Ondanks het feit dat de zomermaanden voor de molenaar minder goed zijn (veel dagen met te weinig of geen wind), kan er toch gezegd worden dat er gemiddeld 200 kg graan per zondag gemalen. 


Enkele specifieke molenmaten:


- de binnendiameter van de molen op het gelijkvloers meet 12m  - de muren onderaan zijn 1,40m breed en bovenaan nog slechts 40cm  - de totale hoogte tot de kap is 23m - de wieken zijn elk 12,8m lang en de diameter van het gevlucht is 25,9m  - de top van de wiek rijkt tot 35m hoog 


De molenaars ontvangen per zondag gemiddeld een 40-tal bezoekers. 


Ook groepen die de molen op aanvraag bezoeken zijn velerlei. Vooral de scholen (zowel lager als secundair onderwijs) uit de buurgemeenten weten onze molen staan en maken er een educatieve uitstap van. 

Het bezoek aan de molen is gratis en alle bezoekers krijgen een rondleiding in een werkende molen van één van de molenaars. 


Builen 


Een buil is een zeefinstallatie om meel te zeven tot witte bloem. Deze buil is een van het oude type, een klopbuil, en werd gerecupereerd uit een oude mechanische maalderij in Kieldrecht die gesloopt werd. De buil werd gerestaureerd maar wordt niet meer gebruikt.


Eén van onze molenaars heeft een kleinere kopie gemaakt die nu regelmatig gebruikt wordt om van meel bloem te maken.



269 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page