top of page
Search

Vijfde verdieping

De kapzolder


Deze zolder bevindt zich juist onder de kap en wordt enkel gebruikt tijdens het onderhoud en opstarten van de molen.


Hier bevindt zich het uiteinde van de koning met een schijfloop die wordt aangedreven door het vangwiel. Dit werd gerestaureerd in 1962.


De koningsspil is nog origineel en werd na een grondige inspectie terug in gebruik genomen, de pen werd in epoxyhars ingegoten voor een betere bevestiging


De kap

De kap is volledig vernieuwd, een kopie van wat er vroeger opstond. De daklijsten zijn op vraag van de molenmaker en Levende Molens verzwaard. De lange spruit bestond oorspronkelijk uit twee stukken, één op de linker en één op de rechter daklijst. Ze lagen achter het vangwiel. Bij de restauratie werden ze vervangen door één enkele die naar de voorzijde van het vangwiel werd verplaatst.


De kap staat op een Engels kruiwerk zodat deze 360° kan draaien. Dit gebeurt met een kettinghaspel op de gaanderij. Het kruiwerk werd integraal opnieuw gebruikt.


Het vangwiel op de molenas zet de draaibeweging van de wieken via de schijfloop

over op de koningsspil. Het is een wiel (in olm) met kruisarmen doorheen de molenas, waarvan de 4 halvemaanstukken of loeten werden behouden. Er zijn 48 kammen in essenhout die draaien in 23 spillen van haagbeuk.


De vang zelf bestaat uit een houten beleg in wilg. Deze dient om de molen te remmen. Hij is van het type blokvang en wordt bediend met een touw vanop de gaanderij.


De molenas werd volledig vervangen wegens te slechte staat van de oude.

117 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page