Search

Vijfde verdieping

De kapzolder


Deze zolder bevindt zich juist onder de kap en wordt enkel gebruikt tijdens het onderhoud van de molen.


Hier bevindt zich de Bonkelaar die de koningsspil aandrijft.

Deze Bonkelaar werd gerestaureerd in 1962 en is terug in gebruik.


De koningsspil is nog origineel en werd na grondige inspectie terug in gebruik genomen, de pen werd in epoxyhars ingegoten voor een betere bevestiging


De kap

De kap is volledig vernieuwd, een kopie van wat er vroeger opstond. De daklijsten zijn op vraag van de molenmaker en Levende Molens verzwaard. De lange spruit bestond oorspronkelijk uit twee stukken, één op de linker en één op de rechter daklijst. Ze lagen achter het vangwiel. Bij de restauratie werden ze vervangen door één enkele die naar de voorzijde van het vangwiel werd verplaatst.


De kap staat op een Engels kruiwerk zodat deze 360° kan draaien. Dit gebeurt met een kettinghaspel op de gaanderij. Het kruiwerk werd integraal opnieuw gebruikt.


Het vangwiel zet de verticale draaibeweging van de wieken via de bonkelaar over op de koningsspil. Het is een armwiel (in olm) met spaken doorheen de molenas, waarvan de 4 halvemaanstukken of loeten werden behouden. Er zijn 48 kammen in essenhout die draaien in 23 spillen van haagbeuk.


Rond het vangwiel is een houten beleg voorzien in wilg. De vang zelf dient om de molen te remmen en is ook uit wilg gemaakt. Deze is van het type blokvang en wordt bediend met een touw vanop de gaanderij.


De molenas werd volledig vervangen wegens te slechte staat van de oude.

37 views0 comments

Recent Posts

See All